Sagan om mellandagsrean

Det var en gång några människor, som nog var män, som satt och funderade. De var alla högt uppsatta i företag inom detaljhandelsbranschen. Och deras höjdpunkt på året var helgen som inföll när bara en vecka återstod av året, en helg som från början firades för att minnas födelsen av en viktig man som föddes för många, många år sedan. Den mannen predikade budskapet "du skall älska din nästa". Och affärsmänne tänkte; tänk om vi kunde använda det till att få människor att köpa saker? Och då kom de på, att tänk om man skulle göra julen till en kärlekens och gemenskapens högtid, där alla kunde köpa massor av presenter åt varandra, så att alla blev lyckliga? Och så gjorde dem, och folk köpte presenter, och gav bort. Och nästa år köpte de ännu mer, och året därpå ännu mer, och alla var såå lyckliga.

Sedan efter några år så hade folk börjat tycka så mycket om att köpa saker, att de gjorde det hela året, inte bara i slutet av året inför denna helg, som man kallar för Jul. Och medans försäljningen inför jul bara ökade, så började affärsmännen tänka; vad ska vi göra med alla saker som ingen vill ha, som inte blir köpta innan jul? Då kom en av männen på; om vi säljer allting billigt, så folk köper även det de inte vill ha, efter julen, när det är billigt, då kommer ju de vilja ha ännu mer hela tiden, eftersom att människan vill ha mer, alttid. Och om vi dessutom säger att man inte får lämna tillbaka sina trasiga saker som man har köpt, så kommer de inte tänka på det innan de köper, eftersom att det är så billigt, så de kommer köpa ändå, och då får vi ju sålt även de saker som är trasiga, eller som ingen vill ha!

Och så mina vänner, skapades mellandagsrean. För att vi till lägre priser skall köpa det som ingen vill ha, och dessutom vänja oss vid att köpa en massa onödiga saker, för att fortsätta under året som kommer.

Nu är det upp till dig; är sagan fiktiv eller ej?

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Kallas lagerrensning också på riktig svenska

2008-01-08 @ 20:06:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback