Är det någon som reagerar mot gatuvåldet fortfarande?

Efter den enorma uppståndelsen som följde dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani tidigare i månaden uppstod en diskussion angående att denna typ av uppståndelse, som endast kan uppstå med medias hjälp, endast uppstår när det är personer från de övre samhällsskikten som drabbas. Det tänker jag lämna okommenterat, eftersom att jag har alltför dålig koll för att kunna uttala mig, men jag vill bestämt klargöra att jag absolut inte utesluter att så är fallet.

Jag läste någon vecka efter tragedins inträffande en krönika i någon av morgontidningarna, där en krönikör eller liknande skrev om ungdomskulturen idag. Skribenten beskrev ett ojämställt, sexistiskt hederssamhälle där den som trampar på flest belönas mest. Jag vill härmed understryka hur oerhört rätt skribenten hade i sina påståenden. Även om mina åsikter naturligtvis är ytterst subjektiva. Som ungdom är jag ju, ofrånkomligen, en del av ungdomskulturen, även om jag tvivlar starkt på att jag är en del av någon form av hederskultur. Men det är så som ungdomskulturen fungerar av idag. Pojkarna jagar flickorna, så gott som aldrig tvärtom, men är egentligen bara ute efter en trofé. Precis lika viktigt att ha de hetaste skorna, kläderna, den hetaste mobiltelefonen och naturligtvis också de hetaste låtarna på mobiltelefonen, så är det mycket viktigt att ha den hetaste tjejen. Vad denna hederskultur egentligen strävar efter är viktigt; prylarna köper (eller snor) man för att få den hetaste tjejen. Och när man har den hetaste tjejen, vad är man ute efter då? Rykte.

Det absolut mest centrala i ungdomskulturen idag handlar om rykte. Många ungdomar gör i princip vad som helst för att förbättra sitt rykte, vilket är orsaken till många av de ungdomsbrott som begås idag. Denna rykteshysteri har också fått till följd att många ungdomar helt enkelt inte kan acceptera någon som helst form av förolämpning eller hedersförlust, i rädslan om att få dåligt rykte. Detta är, enligt de uppgifter som framkommit i media om vad som hände momenten innan Riccardo Campogiani misshandlades, sannolikt anledningen till att Riccardo inte lever idag.


Vad det hela alltså handlar om är en form av hedersvåld. Hedersvåld behöver inte alltid begås mot kvinnor, och behöver absolut inte ha någon form av religion inkluderad. Hedersvåldet förekommer oftare och närmare oss än vi kanske vill och vågar tro.

Det är nu det gäller att vi fortsätter att stå på oss, och aktivt visar vårt förakt mot våldet. Inte bara när en sådan tragedi likt den som drabbade Riccardo, utan hela tiden, tills vi har utrotat denna hederskultur.

/ Sjusovaren

Vad skiljer det här blogginlägget från alla andras?

Eftersom jag valt att ha min blogg på domänen blogg.se, så har jag den stora favören att varje gång jag skall logga in på mitt bloggkonto se en lista på de senast upplagda blogginläggen på domänen. Dock måste jag med viss bedrövan säga att det är sällan man hittar något som är värt att läsa. Förmodligen är inte det här inlägget heller värt att läsa. Jag är nog bara bitter och cynisk, vilket bekräftar Tobbes upprepade påpekanden om att jag är just det.

Nåväl. När man tittar igenom listan på blogginlägg så hittar man säkert en del hyfsat iögonfallande rubriker, men de handlar allt som oftast om tre saker: kändisar, "dagens outfit" och dylikt eller brustna hjärtan. I alla tre fall är det med en förkrossande majoritet kvinnor som är skribenter. Den maskulina delen, eller den jag läst, tenderar oftast att skriva om allt mellan himmel och jord, den främsta gemensamma nämnaren är att de allt som oftast är ganska bittra, vilket för all del gör mig och det här inlägget precis lika lite utstickande som alla hundratals kändis-inlägg som dyker upp på folks bloggar dagligen. (Jag vill till det här stycket lägga till i en parentes att det inte alltid till 100% går att säga om det är en man eller en kvinna som ligger bakom bloggen, det går bara med hjälp av könsroller och stereotyper att göra kvalificerade gissningar.)

Men egentligen: vem f*n bryr sig? Vem bryr sig om vad folk har för kläder på sig idag? Vem bryr sig om hur värdelöst din relation går, eller för all del hur dåligt ditt letande efter ett nytt förhållande går? Vem bryr sig om hur bitter och gnällig jag är? Inte jag. Frågan är om jag ens bryr mig om vad jag själv skriver?

Jag tror egentligen inte att någon faktiskt bryr sig om vad någon annan har på sig var eviga dag. Jag tror inte heller att någon faktiskt förväntar sig eller tror att någon bryr sig. Men varför inte? Kan man få lite halvhjärtade, uppmuntrande kommentarer så är de betydligt bättre än inga alls. Sedan finns det ju ett sorgligt fåtal som byggt upp en ram kring sitt eget förnuft och tror på allvar att allt bra folk säger till dem är 100% ärligt och helhjärtat, och sedan när de får lite konstruktiv kritik faller ramarna sönder, världen kollapsar och i slutändan leder det till ett raserianfall och en interaktiv utskällning för den stackars saten som vågade säga vad han faktiskt tycker. Skam åt den som sticker ut och vågar vara ärlig.

Dessa artiklar som egentligen handlar om absolut ingenting alls, är ju som vi alla kan vara ganska överens om fullständigt oproduktiva. Men trots allt så är de långt ifrån onödiga. De visar ständigt upp hur tomma och meningslösa liv många (ofta unga) människor lever idag. Liv utan någon som helst inslag av djupare mening eller syfte, utan några visioner man lever efter eller konstruktiva mål man strävar efter att uppnå. Det handlar bara om att se detta. Detta blir än tydligare när folk berättar om vad de gjort i sitt liv den senaste tiden. Det handlar alltid om en resa, och alltså inte om resmålet, utan om själva resan. Alternativt handlar det om den senaste shoppingrundan, ungefär lika konstruktivt.

Men någonstans måste man nog se djupare än att det bara är gemene människas försök att ropa efter uppmärksamhet i ett liv av tysthet och bortglömdhet. Förstå att för människan som skriver, så fyller varje inlägg man skriver på sin blogg en funktion, och varje kommentar, helt hyfsat positiv, man får fyller en ack så viktig funktion. Den uppmuntrar till ett fortsatt strävande efter någonting större. Något som sträcker sig utanför kändisskvaller, shoppingrundor eller allmän bitterhet. Något som faktiskt gör skillnad.

/ Sjusovaren

PS.

Idag har jag varit på gymmet, och spelat kort med polarna. Imorrn ska jag gå till frisören, och ha på mig en grå fleecetröja, blå jeans och svarta skor. Någon som egentligen bryr sig?

Lovar att jag skall försöka komma ihåg att skriva ett inlägg om gatuvåldet imorrn också, ett viktigt ämne som tål att diskuteras, tycker jag.

DS.


FaceBook äger dig!

Ja, det är sant. FaceBook äger dig!

Så skriker en rubrik till en artikel på metro.se (
http://www.metro.se/se/article/2007/10/25/06/3910-45/index.xml) där man avslöjar delar av det som står i det avtal som man sluter med FaceBook.com när man registrerar sig som medlem på sajten. I avtalet står det bland annat, enligt artikeln, att "på sidan 4 i kontraktet ger alla Facebookanvändare automatiskt företaget en 'oåterkallelig, evig' och 'världsomspännande' rätt att kopiera, använda och sprida det man skickat på sajten."

FaceBook kan med informationen massakrera dig med precis den reklam som du, enligt FaceBooks egen övervakning av dig, är som mest sårbar för. Är du deprimerad får du reklam om antideppressiva medel, har du semester, får du massa reseannonser, och så vidare. Om 30 år kan det till och med vara så att du kan sitta i en arbetsintervju och rekryteraren vet precis allt du har gjort, sagt och visat på FaceBook de senaste 30 åren. Har du oflyt (eller flyt, om man vill det) kan FaceBook till och med använda dig i en reklamkampanj helt i sitt eget intresse, utan att du har någon som helst rätt till någonting. Allt på grund av att du inte läste igenom avtalet när du registrerade dig på sajten. Jag är också medlem på FaceBook, och alltså också för all framtid en kommersiell slav till FaceBook.

Men vad mer är nytt egentligen? Att vi faktiskt går att övervaka? Om det som sägs i artikeln är sant, och vi alla FaceBook medlemmar faktiskt är kommersiella FaceBook-slavar för all framtid, så är det väl inte mycket att göra åt nu? Nej, men övervakningen är fel, definitivt! Men är det FaceBook som är boven, som har lurat och förrått dig, och som nu helt och fullständigt ÄGER dig?

Nej, det är samhället, systemet och etablissemanget som är fel. Vi människor kan övervakas på alla de sätt. På allmänna platser är det nästan löjligt att idag sätta upp skyltar som säger "du är TV-övervakad". Sätt upp skyltar, och låt oss förundras, den gången vi INTE är TV-övervakade. Allt vi gör på internet kan spåras till mikronivå, om någon skulle vilja göra det.

Företagsägare och den allmänna "samhällseliten" har inte bara på ett effektivt sätt genom reklam och mediautrymme lyckats få oss vanliga människor att känna ett vansinnigt begär för att ha vissa, helt onödiga, saker. De har också lyckats få oss vanliga människor att tvinga på våra medmänniskor alla, mer eller mindre, meningslösa varor och tjänster som de bygger sina förmögenheter på. Om vi alla är FaceBook-slavar i en evighet, så är det en meningslöst liten skada det gör, med tanke på att vi alla är livslånga slavar till kommersialismen!

Låt oss säga NEJ till slaveriet och förtrycket från det kommersiella etablissemanget! Låt oss säga NEJ till marknadsstyret! Låt oss säga JA till integritet och frihet! Låt oss säga JA till självstyre!


Nobelpris i frågetecken?

Egentligen kan de nog ge nobelpriset i fysik till vem f a n som helst. Killarna (som det oftast är) som får det har säkert gjort något enastående, det betvivlar jag inte, men vem förstår egentligen vad det är de har gjort?

Korfattat har årets nobelpristagare sett till att hårddiskar har fått större utrymme på mycket mindre plats. Fine.
När sedan nån jäkligt intelligent kille från Umeå Universitet skall förklara i TV vad själva uppfinningen går ut på, så ser man att hans mun rör sig. Men man har inte en susning om vad han egentligen säger.


En annan sak, som Tobbe påpekade här om dagen: Att översätta nobelpristagare i litteraturs verk till t.ex. svenska måste vara det mest otacksamma man kan göra. Storslagna litterära verk ska man översätta, kraven är enorma, och du får inte ens sätta ditt namn på skiten. Skriva böcker kan ju nästan vem som helst göra. Men det är översättarna som gör det svåra jobbet. Inför nobelpris i översättning!